Sådan konfigureres statisk netværks-IP-adresse på RHEL/CentOS 8/7


Omfanget af denne vejledning er at forklare, hvordan vi kun kan redigere og foretage ændringer i netværkskonfigurationer på RHEL/CentOS 8/7 fra kommandolinjen, og mere specifikt hvordan vi kan oprette en statisk IP-adresse på netværksgrænseflader ved hjælp af systemnetværk -scripts, som er et skal konfigureres til at betjene internet-vendte netværkstjenester, og hvordan man konfigurerer eller ændrer RHEL/CentOS-systemet værtsnavn .

Vil også vise dig, hvordan vi kan administrere eller deaktivere uønskede systemtjenester, såsom Netværksadministrator , hvilket ikke længere er nødvendigt, hvis du bruger en manuel statisk IP konfigureret på netværksscripts, Avahi -Demon>, som heller ikke er nødvendig på en server og repræsenterer et alvorligt sikkerhedsgab, medmindre du har installeret serveren på din bærbare computer, og du øjeblikkeligt vil gennemse dit netværk for andre tjenester, og i sidste ende vil præsentere dig Bridge-, Team- og VLAN-grænseflader.

  • Installation af “CentOS 8.0 ″ med skærmbilleder
  • Installation af RHEL 8 med skærmbilleder
  • Sådan aktiveres RHEL-abonnement i RHEL 8
  • CentOS 7.0 minimal systeminstallation
  • RHEL 7.0 Minimal systeminstallation
  • Aktive RHEL 7.0-abonnementer og funktionelle arkiver

Vær også opmærksom på, at de fleste af de konfigurationer, der tilbydes ved redigering af systemfiler, ikke skal udføres fra en ekstern placering ved hjælp af SSH-tjenesten, før du opretter en fortsat og pålidelig netværksforbindelse ved hjælp af en fast IP-adresse.

På denne side

  • Deaktiver uønskede tjenester i CentOS
  • Indstil statisk IP-adresse på CentOS
  • Indstil værtsnavn i CentOS
  • Indstil statisk IP-adresse på CentOS ved hjælp af Nmtui-værktøjet

1. Før vi rent faktisk begynder at gøre noget, skal vi sikre os, at vores system har nogle nødvendige redigerings- og netværksværktøjer som lsof installeret, nogle af dem vil ikke blive brugt på dette trin, men det er bedre at have dem installeret til fremtidige konfigurationer .

# yum install nano wget curl net-tools lsof

2. Efter at værktøjerne er installeret, kør ifconfig for at få dine netværksgrænseflader indstillinger og status, og kør derefter netstat eller lsof kommando for at kontrollere, hvad tjenester kører som standard på vores server.

# ifconfig
# netstat -tulpn
# lsof -i

3. Kommandoutput netstat er ret selvforklarende og viser en liste over stikkontakter, der er knyttet til deres kørende programnavn.

Hvis f.eks. Vores system ikke bruges som en mailtjeneste, kan du stoppe Postfix-master-dæmonen, der kører på localhost, og også stoppe og deaktivere andre uønskede tjenester ved hjælp af følgende kommandoer - den eneste service, jeg råder til ikke at stoppe eller deaktivere for nu er SSH, hvis du har brug for fjernbetjening over serveren.

# systemctl stop postfix
# systemctl disable postfix
# systemctl status postfix
# systemctl stop avahi-daemon
# systemctl disable avahi-daemon
# systemctl status avahi-daemon

4. Du kan også bruge gamle init-kommandoer til at stoppe eller deaktivere tjenester, men da Red Hat nu implementerer systemd proces- og servicestyring, bør du bedre vænne dig til systemctl-kommandoer og brug det ofte.

Hvis du bruger Arch Linux, skal det være et stykke kage at skifte til systemd - selvom alle init-kommandoer nu er linket og pass-through systemd filter.

# service postfix stop
# chkconfig postfix off

5. Hvis du ønsker at få en liste over alle startede tjenester, skal du køre kommandoen service og bruge systemctl til en udtømmende rapport.

# service --status-all
# systemctl list-unit-files

6. For at administrere tjenester skal du køre kommandoen systemctl ved hjælp af de vigtigste switches: start , stop , genstart , < b> genindlæs , deaktiver , aktiver , vis , listeafhængighed , er -aktiveret, osv. efterfulgt af dit servicenavn.

Også en anden vigtig funktion, at kommandoen systemctl også kan køre på en ekstern server via SSH-tjeneste på en bestemt vært ved hjælp af -H og udføre de samme handlinger som lokalt.

Se f.eks. Kommandoen og skærmbilledet nedenfor.

# systemctl -H remote_host start remote_service

7. Inden du begynder at redigere Netværksinterfacekort systemfiler, skal du sørge for, at du fra nu af og indtil du indstiller statisk IP, har fysisk eller enhver anden form for adgang til din server, fordi dette trin kræver at nedbringe din netværksgrænseflade og forbindelser.

Selvom det kan gøres glat uden at afbryde din forbindelse og aktivere forbindelsen efter genstart . Der er ingen måde, du kan teste det inden genstart , hvis du kun har en enkelt NIC tilsluttet. Alligevel vil jeg præsentere dig for hele metoden og angive de trin, der skal undgås, hvis du vil bevare din forbindelse og teste den bagefter.

8. Flyt nu til /etc/sysconfig/network-scripts/ stien, åbn og vælg din netværksgrænseflade, du vil tildele statisk IP til redigering - for at få alle NIC-navne til at bruge IP-kommando som vist.

# ifconfig
OR
# ip addr

9. Brug derefter følgende netværksskabelon til at redigere filen og sørg for, at sætningen ONBOOT er indstillet til YES , BOOTPROTO er indstillet til statisk eller ingen og ændr ikke HWADDR og UUID værdier, der leveres som standard.

# nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-enp0s3

Foretag følgende ændringer som vist.

TYPE=Ethernet
PROXY_METHOD=none
BROWSER_ONLY=no
BOOTPROTO=static
DEFROUTE=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=no
IPV6INIT=yes
IPV6_AUTOCONF=yes
IPV6_DEFROUTE=yes
IPV6_FAILURE_FATAL=no
IPV6_ADDR_GEN_MODE=stable-privacy
NAME=enp0s3
UUID=7546e483-16a0-499e-aaac-b37246b410a5
DEVICE=enp0s3
ONBOOT=yes
        IPADDR=192.168.1.10
        NETMASK=255.255.255.0
        GATEWAY=192.168.1.1
        DNS1=192.168.1.1
        DNS2=8.8.8.8
        DOMAIN=tecmint.lan

10. Når du er færdig med at redigere filen, skal du lukke den og flytte til filen resolv.conf , hvis du vil have DNS-servere aktiveret hele systemet.

# nano /etc/resolv.conf

Her skal du blot tilføje dine DNS-servere ved hjælp af erklæringen nameserver .

nameserver 192.168.1.1
nameserver 8.8.8.8

11. Nu er Netværksgrænseflade konfigureret med en statisk IP, det eneste der er tilbage er at genstarte dit netværk eller genstarte dit system og bruge ifconfig eller IP kommando for at se IP-adressen og testkonfigurationen ved hjælp af kommandoen ping .

# systemctl restart NetworkManager

BEMÆRK: Brug den nystatiske IP-adresse, der er konfigureret til at udføre fjernlogin med SSH efter genstart.

# systemctl status NetworkManager
# ifconfig
# ip addr show

12. For at justere systemværtsnavnet i hele systemet skal du åbne værtsnavn og værter -fil placeret på /etc stien og redigere begge på følgende måde.

# nano /etc/hostname

Her kan du kun tilføje navnet på systemet, men det er en god ide at føje .dot domænet til.

server.tecmint.lan
# nano /etc/hosts

Her tilføjes det samme værtsnavn som ovenfor på linjen 127.0.0.1 før localhost.localdomain-udsagnene.

127.0.0.1              server.tecmint.lan  localhost.localdomain …

Alternativt kan du indstille værtsnavn ved hjælp af kommandoen hostnamectl som vist.

# hostnamectl -set-hostname tecmint.lan

13. Brug kommandoen hostname til at teste, om dit værtsnavn er korrekt indstillet.

# hostname -s  # For short name
# hostname -f  # For FQDN mame

14. NetworkManager Text User Interface (TUI) tool, nmtui , er et RHEL-intuitivt værktøj, der giver en tekstgrænseflade til at konfigurere netværk ved at kontrollere Network Manager, som hjælper med at redigere avanceret netværksindstillinger såsom tildele statiske IP-adresser til netværksgrænseflader, aktivere eller deaktivere en forbindelse, redigere WI-FI-forbindelser, indstille dit systemværtsnavn eller oprette avancerede netværksgrænseflader som InfiniBand, bond, bridge, team eller VLAN.

NetworkManager-tui er som standard installeret i RHEL/CentOS 7.0, men hvis det af en eller anden grund mangler problemet, skal du bruge følgende kommando til at installere det.

# yum install NetworkManager-tui

14. For at starte Network Manager Text User Interface skal du køre kommandoen nmtui og bruge TAB eller piletasterne for at navigere igennem og trykke på Enter for at vælge en indstilling. Hvis du vil redigere eller tilslutte en bestemt grænseflade direkte, skal du køre følgende muligheder.

# nmtui edit enp0s3
# nmtui connect enp0s3

Hvis du vil indstille statisk IP, kan du også bruge Network Manager Text User Interface som et let alternativ til faktisk at redigere netværksgrænsefladesfiler med et begrænset antal muligheder, som metoden har at tilbyde, men gør Sørg for, at tjenesten Netværksadministrator er aktiveret og startet på dit system.