Aptik - Et værktøj til sikkerhedskopiering/gendannelse af dine foretrukne PPA'er og apps i Ubuntu


Som vi alle ved, at Ubuntu har en seks måneders frigivelsescyklus til ny version. Alle PPA'er og pakker efter eget valg skal også tilføjes igen, for at undgå at lave disse ting og spare tid, her bringer vi et fantastisk værktøj kaldet 'Aptik'.

Aptik (Automated Package Backup and Restore) er et GUI-program, der lader dig sikkerhedskopiere dine foretrukne PPA'er og pakker. Det er meget vanskeligt at huske, hvilke pakker der er installeret, og hvorfra de er installeret. Vi kan tage backup og gendannelse af alle PPA'er inden geninstallation eller opgradering af OS.

Aptik er en open source-pakke, der forenkler sikkerhedskopiering og gendannelse af PPA'er, applikationer og pakker efter en ny installation eller opgradering af Debian-baseret Ubuntu, Linux Mint og andre Ubuntu-derivater.

Funktioner i Aptik

  1. Brugerdefinerede PPA'er og apps
  2. Backuptemaer og ikoner
  3. Backup-applikationer installeret via APT-cache
  4. Apps installeret fra Ubuntu Software Center
  5. Aptik-kommandolinjemuligheder

Sådan sikkerhedskopieres PPA'er og pakker på gamle systemer

Som standard er Aptik-værktøjet ikke tilgængeligt under Ubuntu Software Center, du skal bruge PPA til at installere det. Føj følgende PPA til dit system, og opdater det lokale lager og installer pakken som vist.

$ sudo apt-add-repository -y ppa:teejee2008/ppa
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install aptik      [Commandline]
$ sudo apt-get install aptik-gtk  [GUI]

Start 'Aptik' fra applikationsmenuen.

Opret eller vælg en sikkerhedskopimappe for at gemme alle dine sektioner til genbrug på din nye installation.

Klik på knappen 'Backup' for softwarekilder. En liste over installerede tredjeparts-PPA'er vises sammen med deres pakkenavne, der er installeret fra PPA.

Bemærk: PPA'er med et grønt ikon angiver, at de er aktive og har nogle pakker installeret. Mens det gule ikon angiver som aktivt, men ingen pakker er installeret.

Vælg dine foretrukne PPA'er og klik på knappen 'Backup' for at oprette backup. Alle PPA'er gemmes i en fil kaldet 'ppa.list' i den valgte backup-mappe.

Klik på knappen 'Backup' for at kopiere alle downloadede pakker til sikkerhedskopimappen.

Bemærk: Alle downloadede pakker, der er gemt i mappen ‘/ var/cache/apt/arkiver’, kopieres til sikkerhedskopimappen.

Dette trin er kun nyttigt, hvis du geninstallerer den samme version af Linux-distributionen. Dette trin kan springes over til opgradering af systemet, da alle pakkerne til den nye udgivelse er senest end pakkerne i systemcachen.

Ved at klikke på knappen 'Backup' vises en liste over alle installerede pakker på øverste niveau.

Bemærk: Som standard er alle pakker, der er installeret ved Linux-distribution, ikke markeret, fordi disse pakker er en del af Linux-distributionen. Hvis det er nødvendigt, kan disse pakker vælges til sikkerhedskopiering.

Som standard er alle ekstra pakker installeret af brugeren markeret som valgt, fordi disse pakker installeres via Software Center eller ved at køre apt-get install-kommandoen. Hvis det er nødvendigt, kan disse fravælges.

Vælg dine yndlingspakker, der skal sikkerhedskopieres, og klik på knappen 'Backup'. En fil med navnet 'packages.list' oprettes under sikkerhedskopimappen.

Klik på knappen 'Backup' for at få vist alle de installerede temaer og ikoner fra mapperne '/ usr/share/themes' og '/ usr/share/icons'. Vælg derefter dine temaer og klik på knappen 'Backup' for at sikkerhedskopiere.

Kør 'aptik –help' på terminalen for at se den fulde liste over tilgængelige muligheder.

For at gendanne disse sikkerhedskopier skal du installere Aptik fra sin egen PPA på det nyinstallerede system. Herefter skal du trykke på knappen 'Gendan' for at gendanne alle dine PPA-pakker, temaer og ikoner til dit nyinstallerede system.

Konklusion

Du undrer dig måske over, hvorfor sådanne seje ting som standard ikke er tilgængelige på Ubuntu? Ubuntu gør det via 'Ubuntu One' og det også betalte apps. Hvad synes du om dette værktøj? Del dine synspunkter gennem vores kommentarsektion.