Sådan installeres Linux Mint 20 sammen med Windows 10 eller 8 i Dual-Boot UEFI-tilstand


Linux Mint 20 er blevet frigivet i naturen af Linux Mint-projektudviklingsteamet som en ny langsigtet supportudgave, der vil modtage support og sikkerhedsopdateringer indtil 2025.

Denne vejledning guider dig om, hvordan du kan installere Linux Mint 20 i dual-boot med en variant af Microsoft-operativsystemet, såsom Windows 8, 8.1 eller 10, på maskiner med EFI-firmware og en forudinstalleret version af Microsoft OS.

Hvis du leder efter en installation, der ikke er dual-boot på bærbar, stationær eller virtuel maskine, skal du læse: Installationsvejledning til Linux Mint 20 Kodenavn 'Ulyana'.

Forudsat at din bærbare eller stationære system er forudinstalleret med Windows 10 eller Windows 8.1 eller 8, skal du gå ind i UEFI-menuen og deaktivere følgende indstillinger: Secure Boot og Fast Boot-funktioner.

Hvis computeren ikke har et forudinstalleret operativsystem, og du har til hensigt at bruge Linux og Windows i dual-boot, skal du først installere Microsoft Windows og derefter fortsætte med Linux Mint 20-installationen.

  1. Linux Mint 20 ISO-billeder - https://www.linuxmint.com/download.php

Hvis du ejer en UEFI-computer, skal du holde dig væk fra 32-bit versionen af Linux Mint, fordi den kun starter og fungerer med BIOS-maskiner, mens 64-bit ISO-billedet kan starte med BIOS- eller UEFI-computere.

Trin 1: Krymp HDD-plads til dobbeltstart

1. Hvis din computer er forudinstalleret med Microsoft Windows på en enkelt partition, skal du logge på Windows-systemet med en bruger, der har administratorrettigheder, skal du trykke på [Win + r] -tasterne for at åbne run prompt og skrive følgende kommando for at åbne Disk Management-værktøjet.

diskmgmt.msc

2. Højreklik på C: partition, og vælg Shrink Volume for at ændre størrelsen på partitionen. Brug en værdi, der passer bedst til dig, afhængigt af din harddiskstørrelse, på mængden af plads til at formindske MB-feltet (mindst 20000 MB anbefales), og tryk på Shrink-knappen for at starte processen med at ændre størrelsen på partitionen.

3. Når processen er færdig, vises der et nyt ikke-allokeret rum på harddisken.

Luk Disk Management-værktøjet, placer Linux Mint DVD eller USB-startbillede i det relevante drev, og genstart computeren for at starte med Linux Mint 20-installationen.

Hvis du starter Linux Mint til installation fra et USB-dyk i UEFI-tilstand, skal du sørge for at have oprettet den USB-stick, der kan startes, ved hjælp af et hjælpeprogram som Rufus, som er UEFI-kompatibelt, ellers starter dit USB-bootbare drev ikke.

Trin 2: Installation af Linux Mint 20

4. Efter genstart skal du trykke på specialfunktionstasten og instruere maskinens firmware (UEFI) om at starte op fra det relevante DVD- eller USB-drev (de specielle funktionstaster er normalt F12 , F10 eller F2 afhængigt af bundkortproducenten).

Når mediestart er startet, skal der vises en ny skærm på din skærm. Vælg Start Linux Mint 20 Cinnamon og tryk Enter for at fortsætte.

5. Vent, indtil systemet indlæses i RAM for at køre i live-tilstand, og åbn installationsprogrammet ved at dobbeltklikke på Installer Linux Mint-ikonet.

6. Vælg det sprog, du ønsker at udføre installationen, og klik på knappen Fortsæt for at gå videre.

7. Dernæst skal du vælge dit tastaturlayout og klikke på knappen Fortsæt.

8. På det næste skærmbillede skal du trykke på knappen Fortsæt for at gå videre. Tredjepartssoftware (multimediekoder) kan automatisk downloades og installeres på dette trin ved at markere afkrydsningsfeltet.

Anbefalingen ville være at lade feltet ikke være markeret for øjeblikket og manuelt installere proprietær software senere, efter at installationsprocessen er afsluttet.

9. På det næste skærmbillede kan du vælge installationstype. Hvis Windows Boot Manager automatisk registreres, kan du vælge at installere Linux Mint sammen med Windows Boot Manager. Denne mulighed sikrer, at harddisken automatisk partitioneres af installationsprogrammet uden datatab.

Den anden mulighed, Slet disk og installer Linux Mint, bør undgås ved dual-boot, fordi det er potentielt farligt og vil udslette din disk.

For et mere fleksibelt partitionslayout, skal du gå med Noget andet og trykke på knappen Fortsæt for at gå videre.

10. Lad os nu oprette partitionslayoutet til Linux Mint 20. Jeg vil anbefale, at du opretter tre partitioner, en til /(root) , en til /home -kontodata og en partition til swap .

Opret først partitionen swap . Vælg den ledige plads, og tryk på ikonet + nedenfor. Brug følgende indstillinger på denne partition og tryk OK for at oprette partitionen:

Size = 1024 MB
Type for the new partition = Primary
Location for the new partition = Beginning of this space
Use as = swap area

11. Opret ved hjælp af de samme trin som ovenfor /(root) -partitionen med nedenstående indstillinger:

Size = minimum 15 GB
Type for the new partition = Primary
Location for the new partition = Beginning of this space
Use as = EXT4 journaling file system
Mount point = /

12. Opret endelig hjemmeskiven med nedenstående indstillinger (brug al ledig ledig plads til at oprette hjem -partition).

Hjempartition er det sted, hvor alle dokumenter til brugerkonti gemmes som standard undtagen rodkontoen. I tilfælde af systemfejl kan du geninstallere operativsystemet til bunden uden at røre ved eller miste indstillinger og dokumenter for alle brugere.

Size = remaining free space
Type for the new partition = Primary
Location for the new partition = Beginning 
Use as = EXT4 journaling file system
Mount point = /home

13. Når du er færdig med at oprette partitionslayoutet, skal du vælge Windows Boot Manager som enhed til installation af Grub boot loader og trykke på knappen Installer nu for at foretage ændringer på disken og fortsætte med installationen.

Dernæst vil et nyt pop op-vindue spørge dig, om du er enig i at foretage ændringer på disken. Klik på Fortsæt for at acceptere ændringer, og installationsprogrammet begynder nu at skrive ændringer til disken.

14. På det næste skærmbillede skal du vælge din nærmeste fysiske placering på kortet og trykke på Fortsæt.

15. Indtast et brugernavn og en adgangskode til den første konto med rodrettigheder, vælg dit systemværtsnavn ved at udfylde computerens navnefelt med en beskrivende værdi, og tryk på Fortsæt for at afslutte installationsprocessen.

16. Installationsprocessen vil tage et stykke tid, og når den når det sidste trin, beder den dig om at trykke på knappen Genstart nu for at fuldføre installationen.

17. Efter genstart starter systemet først i Grub med Linux Mint som den første bootmulighed, som automatisk startes efter 10 sekunder. Herfra kan du yderligere instruere computeren om at starte i Windows eller Linux.

På computere med nyere UEFI-firmware vises Grub-startlæsseren ikke som standard, og maskinen starter automatisk op i Windows.

For at starte i Linux skal du trykke på starttasten til specialfunktionen efter genstart og derfra for yderligere at vælge, hvilket operativsystem du vil starte.

For at ændre standardstartrækkefølgen skal du indtaste UEFI-indstillinger, vælge dit standard OS og gemme ændringerne. Gennemgå sælgervejledningen for at opdage de specielle funktionstaster, der bruges til opstart eller til indtastning af UEFI-indstillinger.

18. Når systemet er indlæst, skal du logge på Linux Mint 20 ved hjælp af de legitimationsoplysninger, der blev oprettet under installationsprocessen. Start et terminalvindue, og start opdateringsprocessen fra kommandolinjen ved at køre følgende kommandoer:

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get upgrade

Det er det! Du har installeret den nyeste version af Linux Mint 20 på din enhed. Du vil finde Linux Mint-platformen til at være meget robust, hurtig, fleksibel, behagelig, nem at bruge med masser af software, der kræves til en normal bruger, der allerede er installeret og meget stabil.