Sådan installeres WordPress med Apache i Ubuntu 20.04


WordPress er den mest populære platform i verden til opbygning af websteder, det være sig en blog, en e-handelswebsite, en virksomhedswebsite, en porteføljewebsite, en online-virksomhedsmappe osv. Det er gratis og open source, let at installere, lære og bruge, meget pluggbart og også tilpasses.

Denne vejledning viser, hvordan du installerer den nyeste version af WordPress med Apache i Ubuntu 20.04. Det forudsætter, at du har LAMP-stakken installeret og godt konfigureret til hosting af websteder, ellers se vores guide:

  • Sådan installeres LAMP Stack med PhpMyAdmin i Ubuntu 20.04

Installation af WordPress i Ubuntu 20.04

1. Når LAMP-stakken (Apache, MariaDB og PHP) er installeret og konfigureret på Ubuntu 20.04-serveren, kan du gå videre med at downloade den nyeste version af WordPress ved hjælp af følgende wget-kommando.

$ wget -c http://wordpress.org/latest.tar.gz

2. Når downloadingen er afsluttet, skal du udpakke den arkiverede fil ved hjælp af tar-kommandoen som vist.

$ tar -xzvf latest.tar.gz

3. Flyt derefter det udpakkede WordPress-bibliotek til din dokumentrod, dvs. /var/www/html/ og under dit websted som vist (udskift mysite.com med dit websteds navn eller domænenavn). Den følgende kommando opretter en mysite.com-mappe og flytter WordPress-filer under den.

$ ls -l
$ sudo cp -R wordpress /var/www/html/mysite.com
$ ls -l /var/www/html/

4. Indstil nu passende tilladelser på webstedsmappen (/var/www/html/mysite.com). Det skal ejes af Apache2-brugeren og gruppen kaldet www-data.

$ sudo chown -R www-data:www-data /var/www/html/mysite.com
$ sudo chmod -R 775 /var/www/html/mysite.com

Oprettelse af en WordPress-database til webstedet

5. For at komme i gang skal du logge ind på din MariaDB-databaseskal ved hjælp af følgende mysql-kommando med flag -u for at angive brugernavnet, der skal være root, og -p for at indtaste en adgangskode som du indstillede til MySQL-rodkontoen, da du installerede MariaDB-softwaren.

$ sudo mysql -u root -p

6. Efter login skal du køre følgende kommandoer for at oprette dit websteds database og en databasebruger med privilegier som vist. Husk at udskifte “mysite”, “mysiteadmin” og “[email !” med dit databasens navn, databasens brugernavn og brugerens adgangskode.

MariaDB [(none)]> CREATE DATABASE mysite;
MariaDB [(none)]> GRANT ALL PRIVILEGES ON mysite.* TO 'mysiteadmin'@'localhost' IDENTIFIED BY '[email !';
MariaDB [(none)]> FLUSH PRIVILEGES;
MariaDB [(none)]> EXIT

7. Gå derefter ind på dit websteds dokumentrod, opret en wp-config.php-fil fra den viste konfigurationsfil som vist.

$ cd /var/www/html/mysite.com
$ sudo mv wp-config-sample.php wp-config.php

8. Åbn derefter wp-config.php-konfigurationsfilen til redigering.

$ sudo vim wp-config.php

og opdater databaseforbindelsesparametrene (databasenavn, databasebruger og brugerens adgangskode oprettet ovenfor) som vist i det følgende skærmbillede.

Oprettelse af Apache VirtualHost til WordPress-websted

9. Dernæst skal du konfigurere Apache-webserver til at betjene dit WordPress-websted ved hjælp af dit fuldt kvalificerede domænenavn ved at oprette en virtuel vært til den under Apache-konfigurationen.

For at oprette og aktivere en ny virtuel vært skal du oprette en ny fil under/etc/apache2/sites-available/biblioteket. I dette eksempel kalder vi filen mysite.com.conf (den skal ende med .conf udvidelsen).

$ sudo vim /etc/apache2/sites-available/mysite.com.conf

Kopier og indsæt derefter følgende konfiguration i den (udskift servernavn og serveradmin-e-mails med dine værdier).

<VirtualHost *:80>
	ServerName mysite.com
	ServerAdmin [email 
	DocumentRoot /var/www/html/mysite.com
	ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
	CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined
</VirtualHost>

Gem filen, og luk den.

10. Kontroller derefter Apache-konfigurationen for syntaks korrekthed. Hvis syntaksen er OK, skal du aktivere det nye websted og genindlæse apache2-tjenesten for at anvende de nye ændringer.

$ apache2ctl -t
$ sudo a2ensite mysite.com.conf
$ sudo systemctl reload apache2

11. Deaktiver også standard virtuel vært, så dit nye websted kan indlæses korrekt fra en webbrowser.

$ sudo a2dissite 000-default.conf
$ sudo systemctl reload apache2

Afslutning af WordPress-installationen via webgrænsefladen

12. Det sidste afsnit viser, hvordan WordPress-installationen gennemføres ved hjælp af webinstallatøren. Så åbn din browser og naviger ved hjælp af dit websteds domænenavn:

http://mysite.com.

Når WordPress-webinstallatøren er indlæst, skal du vælge det sprog, du vil bruge til installationen, og klikke på Fortsæt.

13. Indstil derefter dit websteds titel, administrative brugernavn og adgangskode og en e-mail til administration af dit webstedsindhold. Klik derefter på Installer WordPress.

14. Når WordPress-installationen er afsluttet, skal du klikke på Log ind for at få adgang til dit websteds administrative login-side.

15. Log nu ind på dit nye WordPress-websted ved hjælp af dine administrative legitimationsoplysninger (brugernavn og adgangskode oprettet ovenfor), og start med at tilpasse dit websted fra Dashboard.

I denne artikel har vi forklaret, hvordan du installerer WordPress ved hjælp af Apache som en webserver og MySQL som et databasesystem til betjening af PHP-websteder.

Dernæst er det afgørende trin at sikre dit WordPress-websted med SSL. Hvis du har installeret WordPress på et rigtigt domæne, kan du sikre webstedet med Free Let's Encrypt-certifikat. Hvis du har installeret WordPress lokalt på et dummy-websted til test eller personlig brug, foreslår jeg, at du bruger et selvsigneret certifikat i stedet.