De 10 bedste gratis og open source-programmer (FOSS), jeg fandt i 2020


Da 2020 nærmer sig slutningen, er det tid til at bringe dig de bedste 10 gratis og open source software (FOSS) programmer, jeg er stødt på i løbet af dette år.

Nogle af disse programmer er muligvis ikke nye, fordi de ikke blev udgivet første gang i 2020, men de er nye for mig, og jeg har fundet dem nyttige.

Derfor vil jeg gerne dele en kort gennemgang i håb om, at du også finder dem nyttige.

1. Atom Editor

Uden tvivl er dette mit bedste # 1 valg. Måske er det fordi jeg ikke kun er systemadministrator, men også udvikler. Da jeg fandt denne Linux-teksteditor udviklet af GitHub, blev jeg fuldstændig blæst væk af den.

Atom kan let udvides gennem ekstra pakker, der blandt andet giver autokomplettering af kode til en lang række sprog, FTP-funktioner og indbygget browsereksempel.

Brug et øjeblik på at se denne introduktionsvideo:

2. NextCloud

NextCloud blev beskrevet som “et sikkert hjem for alle dine data” og blev startet som et separat projekt af en af deres ownClouds første samarbejdspartnere.

Selvom det rejste et par gnister mellem ham og ownCloud-samfundet, ser NextCloud ud til at være her for at blive og konkurrere med ownCloud som en privat sky-løsning for at få adgang til og dele dine filer, kalendere og kontakter.

3. Celestia

Da selv systemadministratorer og udviklere har brug for lidt distraktion, kan du bruge Celestia (et gratis 3D-astronomiprogram) til at navigere i universet.

I modsætning til anden planetariumsoftware giver Celestia dig mulighed for at rejse gennem solsystemet og galaksen, ikke kun jordens overflade. Mod det uendelige univers!

4. FreeRDP

Hvis din FreeRDP er et værktøj, som du gerne vil prøve.

Det beskrives af dets udviklere som en RDP-klient til Windows Terminal Services. Projektet er hostet på GitHub, så du er velkommen til at samarbejde med det, hvis du ønsker det.

5. Flyspray

Igen kan jeg være lidt forudindtaget på denne. Hvis du søger efter en bugsporings- og projektstyringsløsning, skal du ikke se yderligere bugsporing.

Det understøtter MySQL eller PostgreSQL som databaseservere og giver afstemningsfunktionalitet, e-mail-underretninger (kræver, at der installeres og konfigureres en separat mailserver) og valgfri Single-Sign-On (SSO) ved hjælp af en Facebook- eller Google-konto.

6. GNUCash

Hvis du har brugt et regneark til at holde styr på din personlige økonomi, familie eller forretningsøkonomi, kan det være tid til at prøve en mere passende løsning som GNUCash.

Denne FOSS-regnskabssoftware giver dig mulighed for at holde øje med dine bankkonti, udgifter og indtægter og oprette brugerdefinerede, komplette rapporter med disse data. Dens brugervenlige grænseflade er et plus på de solide regnskabsprincipper, som GNUCash bruger under emhætten.

Den officielle webside indeholder en udtømmende FAQ-sektion, applikationsmanualen og en vejledningsvejledning. Med disse materialer vil lære at bruge GNUCash være et leg i parken. Derudover kan du abonnere på postlisterne, hvis du har brug for hjælp eller får problemer med GNUCash.

7. LogicalDOC

Både tilgængelig som en Enterprise (betalt) og Community-udgave, LogicalDOC er et prisvindende, webbaseret Document Management System (DMS). Som sådan sigter det mod at levere en metode af høj kvalitet til deling af forretningsdokumenter og optegnelser på en billig og sikker måde.

Derudover giver LogicalDOC dig mulighed for at kontrollere adgangen til disse ressourcer via sikkerhedsroller og nemt spore ændringer gennem versionskontrol. LogicalDOC kan installeres både på en enkelt computer i standalone-tilstand, på en dedikeret server som en delt tjeneste eller som en SaaS-løsning (Software as a Service).

8. Blender

Hvis du er i spiludvikling, Blender, er det bestemt tid til at tjekke det ud.

Som en FOSS-løsning kommer den ikke kort sammenlignet med kommercielle værktøjer. Oven på det er Blender på tværs af platforme, hvilket betyder, at du ikke kun kan køre det på Linux, men også på macOS og Windows.

9. DVDStyler

DVDStyler er et FOSS DVD-redigeringsværktøj på tværs af platforme, der giver dig mulighed for at oprette flotte og professionelle DVD'er med dine video- og billedfiler.

Som sådan giver DVDStyler dig mulighed for at oprette dine egne interaktive menuer eller vælge mellem de indbyggede, tilføje undertekster og lydfiler og bruge videofiler i forskellige formater.

Derudover integrerer dette fantastiske værktøj med din DVD-brænder til at brænde disken fra samme applikation.

10. OSQuery

Som navnet antyder, giver OSQuery adgang til systeminformation i realtid i form af tabeller og begivenheder, der kan forespørges ved hjælp af SQL-lignende syntaks via en interaktiv forespørgselskonsol.

Med OSQuery kan du udforske dit system til at udføre indtrængningsdetektering, diagnosticere et problem eller bare for at producere en rapport om dets funktion - alt lige ved hånden ved hjælp af et enkelt værktøj.

Hvis du i det mindste har en grundlæggende forståelse af SQL, vil det være et stykke kage at få detaljer om operativsystemet ved hjælp af de indbyggede tabeller i OSQuery.

Brug for endnu en grund til at overbevise dig om at prøve OSQuery? Det blev udviklet og vedligeholdes af folkene på Facebook.

I denne artikel har jeg delt en kort gennemgang af de 10 bedste FOSS-programmer, jeg er stødt på i 2020. Er der andre programmer, som du gerne vil have os til at gennemgå, eller vil foreslå at være en del af en fremtidig artikel? Giv os venligst besked ved hjælp af nedenstående formular, så ser vi mere end gerne.