Sådan installeres Cockpit Web Console i CentOS 8


I denne artikel hjælper vi dig med at installere Cockpit Web Console i CentOS 8-serveren til at styre og overvåge dit lokale system såvel som Linux-servere i dit netværksmiljø. Du vil også lære at tilføje eksterne Linux-værter til Cockpit og overvåge dem i CentOS 8-webkonsollen.

Cockpit er en webkonsol med en brugervenlig webbaseret grænseflade, der giver dig mulighed for at udføre administrative opgaver på dine servere. At være en webkonsol betyder det også, at du også kan få adgang til den via en mobilenhed.

Cockpit-webkonsollen giver dig en bred vifte af administrationsopgaver, herunder:

  • Administration af tjenester
  • Administration af brugerkonti
  • Administration og overvågning af systemtjenester
  • Konfiguration af netværksgrænseflader og firewall
  • Gennemgang af systemlogfiler
  • Administration af virtuelle maskiner
  • Oprettelse af diagnostiske rapporter
  • Indstilling af kernedumpkonfiguration
  • Konfiguration af SELinux
  • Opdatering af software
  • Administration af systemabonnementer

Cockpit-webkonsollen bruger de samme system-API'er som i en terminal, og opgaver, der udføres i en terminal, reflekteres hurtigt i webkonsollen. Derudover kan du konfigurere indstillingerne direkte i webkonsollen eller via terminalen.

Installation af Cockpit Web Console i CentOS 8

1. Med CentOS 8 minimal installation er cockpittet ikke installeret som standard, og du kan installere det på dit system ved hjælp af kommandoen nedenfor, som installerer cockpittet med de krævede afhængigheder.

# yum install cockpit

2. Derefter skal du aktivere og starte tjenesten cockpit.socket for at oprette forbindelse til systemet via webkonsollen og kontrollere tjenesten og køre cockpitprocessen ved hjælp af følgende kommandoer.

# systemctl start cockpit.socket
# systemctl enable --now cockpit.socket
# systemctl status cockpit.socket
# ps auxf|grep cockpit

3. Hvis du kører en firewallld på systemet, skal du åbne cockpitporten 9090 i firewallen.

# firewall-cmd --add-service=cockpit --permanent
# firewall-cmd --reload

Log ind på Cockpit Web Console i CentOS 8

Følgende instruktioner viser det første login til Cockpit-webkonsollen ved hjælp af legitimationsoplysninger til et lokalt systembrugerkonto. Da Cockpit bruger en bestemt PAM-stakgodkendelse, der findes på /etc/pam.d/cockpit, som giver dig mulighed for at logge ind med brugernavnet og adgangskoden til enhver lokal konto på systemet.

4. Åbn Cockpit-webkonsollen i din webbrowser med følgende URL'er:

Locally: https://localhost:9090
Remotely with the server’s hostname: https://example.com:9090
Remotely with the server’s IP address: https://192.168.0.10:9090

Hvis du bruger et selvsigneret certifikat, får du en advarsel i browseren, skal du blot bekræfte certifikatet og acceptere sikkerhedsundtagelsen for at gå videre med login.

Konsollen kalder et certifikat fra mappen /etc/cockpit/ws-certs.d og bruger .cert udvidelsesfilen. For at undgå at skulle udløse sikkerhedsadvarsler skal du installere et certifikat underskrevet af en certifikatmyndighed (CA).

5. Indtast dit systembrugernavn og adgangskode på loginskærmen til webkonsollen.

Hvis en brugerkonto har sudo-privilegier, gør det det muligt at udføre administrative opgaver såsom installation af software, konfiguration af system eller konfiguration af SELinux i webkonsollen.

6. Efter vellykket godkendelse åbnes Cockpit-webkonsolgrænsefladen.

Det er det for nu. Cockpiten er en brugervenlig webkonsol, der giver dig mulighed for at udføre administrative opgaver på CentOS 8-serveren. Hvis du vil lære mere om webkonsol, kan du læse, hvordan du konfigurerer systemindstillinger i webkonsollen.