Sådan slettes rodfiler (postkasse) i Linux


Normalt på en Linux-mailserver kan størrelsen på/var/spool/mail/root-fil øges betydeligt, gør forskellige programmer, tjenester og dæmoner, der er konfigureret som standard til at sende underretninger til rodkontoens postkasse.

Hvis rodpostkassefilen vokser i størrelse betydeligt, skal du tage nogle foranstaltninger i betragtning for at slette filen for at frigøre disk- eller partitionsplads.

Inden du faktisk sletter rod-mail-beskederne, skal du først prøve at læse alle rod-mails for at sikre, at du ikke fjerner vigtig e-mail. På konsollen kan du logge ind som root i dit system og blot udføre mail-kommando, som automatisk åbner root-konto-postkassen til læsning. Hvis mailkommandolinjeprogrammet ikke findes i dit system, skal du installere mailx- eller mailutils-pakken ved at udstede nedenstående kommando.

# yum install mailx          [On CentOS/RHEL/Fedora]
# apt-get install mailutils  [On Debian/Ubuntu]

Den enkleste metode til at slette rodkonto-mailfilen er at bruge Linux stdout-omdirigering til filen, som trunker postkassefilen som illustreret i nedenstående eksempel.

# > /var/spool/mail/root

En anden variant, du kan bruge til at afkorte rodkontoens postkassefil, er at læse indholdet af/dev/null speciel Linux-fil (Linux blackhole-fil) med cat-kommando og omdirigere output til rodpostkassefil, som vist i nedenstående eksempel. Læsning af indholdet af/dev/null-filen returnerer øjeblikkeligt EOF (slutningen af fil).

# cat /dev/null > /var/spool/mail/root

Efter afkutting af filen skal du inspicere indholdet af rodkontoens postkassefil ved hjælp af mere eller mindre kommando for at afgøre, om indholdet af filen er blevet slettet.

Den mindre kommando skal returnere SLUT af fil med det samme.

Du kan automatisere processen med at trunke postkassefilen til rodkontoen ved at tilføje et crontab-job til at køre hver midnat som vist nedenfor, undtagen.

# 0 0 * * *  cat /dev/null > /var/spool/mail/root 2>&1 > truncate-root-mail.log

Det er det! Hvis du kender nogen anden måde at slette rodpostkassen på, skal du dele med os via kommentarsektionen nedenfor.