Sådan oprettes dit eget NAS-lager med Openmdediavault


I denne vejledning lærer vi, hvordan du installerer og konfigurerer OpenMediaVault-netværksbundet lager (NAS) -løsning hos dig.

OpenMediaVault er en NAS, en enkel og intuitiv løsning baseret på Debian Linux-distribution, der er bedst egnet til implementering af netværkslagring i små kontorer. Den indeholder tjenester som SSH, FTP, SMB, medieserver, RSync, BitTorrent-klient og mange flere.

En af de største fakta om OpenMediaVault er, at den kan konfigureres fuldstændigt og administreres via sin webadministratorgrænseflade, hvilket gør den til en out-of-the-box-løsning, der er bedst egnet til uerfarne eller nybegyndere Linux-brugere og et let system, der skal administreres af systemadministratorer.

  1. Download OpenMediaVault ISO-installationsbillede
  2. Tre eller flere harddiske for at opbygge et pålideligt RAID-array (en af harddiskene skal reserveres til OS-installation).

Sådan installeres OpenMediaVault

1. Når du har downloadet OpenMediaVault ISO-billedet, skal du bruge en cd-brændingssoftware til at brænde det bootbare billede til en cd eller oprette en bootbar USB-flashdrev-stick.

Placer CD/USB-billedet, der kan startes, i dit maskindrev, og genstart maskinen, og tryk på den relevante starttast for at starte maskinen via det relevante CD- eller USB-drev.

Den første installationsskærm af OpenMediaVault skal vises på din skærm. Vælg Installer i startmenuen, og tryk på [enter] -tasten for at fortsætte.

2. På det næste skærmbillede skal du vælge det sprog, der skal bruges til installationsprocessen og som standardsprog for det installerede system, og trykke på [enter] for at fortsætte.

3. I den næste skærmserie skal du vælge din systemplacering fra den angivne liste afhængigt af din geografiske placering (Kontinent -> Land) og trykke på [enter] for at fortsætte. Brug nedenstående skærmbilleder som en guide til at gennemføre dette trin.

4. Når installationsprogrammet har indlæst nogle ekstra komponenter, vises en ny skærm, der beder dig om at konfigurere netværket. Vælg den primære netværksgrænseflade, der skal konfigureres yderligere, og tryk på [enter] -tasten for at fortsætte.

Netværksgrænsefladen konfigureres automatisk via DHCP-protokol. Hvis du ikke kører en DHCP-server hos dig, skal du manuelt konfigurere IP-indstillinger for netværksgrænsefladen.

5. Når netværket er konfigureret med de korrekte IP-indstillinger, skal du indtaste dit systemværtsnavn og trykke på [enter] for at gå til næste skærmbillede.

6. Indtast derefter det domæne, du bruger i dine lokaler, og tryk på [enter] -tasten for at fortsætte. Hvis du ikke kræver, at maskinen er en del af et domæne, skal du bare lade feltet domænenavn være tomt og trykke på [enter].

7. På det næste skærmbillede skal du oprette en stærk adgangskode til rodadministrationskontoen, gentage den samme adgangskode i det næste skærmbillede og trykke på [enter] for at fortsætte.

8. Dernæst registrerer installationsprogrammet din maskines harddisklager. Hvis der er tilsluttet mere end en harddisk til maskinens bundkort, beder installationsprogrammet dig om at identificere lageret korrekt, inden du fortsætter for at forhindre tab af data. Hvis du ved, på hvilket lager systemet skal installeres, skal du trykke på [enter] for at fortsætte.

9. På det næste skærmbillede skal du vælge den disk, der skal bruges til partition og installation af OpenMediaVault-systemet, og trykke på [enter] -tasten for at starte installationsprocessen.

10. Efter installation af kerneelementerne i systemet, vises pakkehåndteringsvinduet på din skærm. Vælg her et Debian-spejlarkiv tæt på din fysiske placering, som illustreret i nedenstående skærmbilleder, og tryk på [enter] for at fortsætte.

11. I de næste proxyvinduer skal du lade proxyfeltet være tomt, trykke på [enter] for at fortsætte og vente på, at installationsprocessen er afsluttet. Når installationen er afsluttet, skal du fjerne installations-cd'en eller USB-en og trykke på [enter] for at afslutte installationen og genstarte maskinen til det nye operativsystem.

Det er alt! OpenMediaVault NAS-lagringsløsning er nu installeret på din maskine.

Konfigurer OpenMediaVault Storage

12. Efter genstart skal du logge på OpenMediaVault-konsollen med rodkontoen og adgangskoden konfigureret til root under installationsprocessen og udstede nedenstående kommandoer for at opdatere systemet.

# apt update
# apt upgrade

13. Efter systemopdateringerne vises der nye vinduer på din skærm, der informerer dig om, hvordan du styrer systemet via webkontrolpanel og standardoplysningerne for adgang til webgrænsefladen. For at fuldføre installationen skal du også udføre omv-initsystem-kommandoen.

14. For yderligere at styre systemet skal du åbne en browser og navigere i din IP-adresse til OpenMediaVault-systemet via HTTP-protokol. Log ind på administratorwebpanelet med følgende standardoplysninger:

Username: admin
Password: openmediavault

15. Efter at have logget ind på OpenMediaVault-adminpanelet, skal du navigere til Storage -> RAID Management og trykke på Opret-knappen for at starte samlingen af dit system RAID-array.

Indtast et navn til din RAID-enhed, vælg RAID-niveau 6, vælg alle diskenheder, og tryk på knappen Opret for at oprette arrayet, som illustreret i nedenstående skærmbillede.

Vær opmærksom på, at RAID 6-array, også kendt som Strip-striping med dobbeltfordelt paritet, skal have mindst fire harddiske, der skal samles.

16. Når du har oprettet RAID-arrayet, bliver du bedt om at bekræfte array-oprettelsen. Tryk på Ja-knappen for at bekræfte, vent på, at RAID-enheden initialiseres, og til sidst skal du trykke på den øverste gule meddelelse Anvend-knappen for at bekræfte og gemme ændringer.

17. Når RAID-arrayet er aktivt, skal du navigere til Storage -> File Systems, trykke på knappen Opret, vælge en filsystemtype til arrayet, f.eks. EXT4, og trykke på OK-knappen for at oprette filsystemet.

18. Efter at filsystemet er blevet bekræftet og oprettet, skal du vælge RAID-enhedens array fra listen og trykke på Mount Mount-knappen for at gøre lageret tilgængeligt for systemet. Igen skal du bekræfte og trykke på knappen Anvend for at gemme ændringerne.

Når RAID-arrayet er blevet monteret i dit system, kan du begynde at tilføje en ny brugerkonto, opsætte en delt mappe og konfigurere ACL'er til den delte mappe ved at navigere til menuen Administration af adgangsrettigheder.

Processen med at starte Samba- og FTP-tjenesterne er ret ligetil. Naviger til menuen Services, tilføj dit RAID-array til Shares, og aktiver SMB/CIFS og FTP-tjenester.

Tillykke! Du har med succes implementeret en gratis og pålidelig NAS-lagerløsning i dine lokaler med OpenMediaVault-systemet.