Sådan installeres Fedora 32 sammen med Windows 10 i Dual-Boot


Denne vejledning guider dig om, hvordan du installerer Fedora 32 Workstation i dobbeltstart med Microsoft Windows 10-operativsystemet forudinstalleret på en BIOS-firmwaremaskine.

Hvis din computer ikke har noget forudinstalleret operativsystem, og du planlægger at installere Fedora Linux i dual-boot med et Microsoft-operativsystem, skal du først installere Windows på din maskine, før du installerer Fedora Linux.

Forsøg dog at deaktivere Fast Boot og Secure Boot-muligheder i UEFI-firmwarebaserede maskiner, hvis du planlægger at installere Fedora i dobbeltstart med Windows.

Også, hvis Windows-installation blev udført i UEFI-tilstand (ikke i Legacy Mode eller CSM - Kompatibilitetsunderstøttelsesmodul), skulle Fedora-installation også udføres i UEFI-tilstand.

Installationsproceduren for Fedora Linux sammen med et Microsoft Windows 10 OS kræver, at der ikke foretages nogen specielle konfigurationer i BIOS-baserede bundkort, undtagen måske at ændre BIOS-startrækkefølgen.

Det eneste krav er, at du skal tildele en ledig plads på disken med mindst 20 GB størrelse for at kunne bruge den senere som en partition til Fedora-installation.

  1. Download ISO-image fra Fedora 32 Workstation

Forbereder Windows-maskine til Dual-Boot til Fedora

Åbn dit Windows Disk Management-værktøj, og højreklik på C: -partitionen, og vælg Shrink Volume for at ændre størrelsen på partitionen til Fedora-installation.

Giv mindst 20000 MB (20 GB) afhængigt af størrelsen på C: -partitionen og tryk på Shrink for at starte størrelsen på partitionen som vist nedenfor.

Efter at have ændret størrelsen på partitionen, vil du se et nyt ikke-allokeret rum på harddisken. Lad det være som standard, og genstart systemet for at fortsætte med Fedora-installationen.

Installer Fedora 32 med Windows Dual-Boot

1. På det første trin skal du downloade Fedora DVD ISO-billedet og brænde det til en DVD-disk eller oprette et bootbart USB-flashdrev ved hjælp af Fedora Media Writer-værktøjet eller et andet værktøj.

Brug Etcher til at oprette et bootbart Fedora USB-drev, der er kompatibelt med installation udført i UEFI-tilstand. Placer Fedora-bootbare medier i dit maskindrevne drev, genstart maskinen og instruer BIOS- eller UEFI-firmwaren om at starte fra DVD/USB-bootbart medium.

2. På den første installationsskærm skal du vælge Install Fedora Workstation Live 32 og trykke på [enter] -tasten for at fortsætte.

3. Når installationsprogrammet har indlæst Fedora Live-systemet, skal du klikke på Installer på harddisk for at starte installationsprocessen.

4. På det næste skærmbillede skal du vælge det sprog, der skal bruges under installationsprocessen, og trykke på knappen Fortsæt.

5. Det næste skærmbillede viser menuen Fedora Installation Summary. Klik først på tastaturmenuen, vælg dit systemtastaturlayout og tryk på den øverste knap Udført for at gennemføre dette trin og gå tilbage til hovedmenuen, som illustreret i nedenstående billeder.

6. Klik derefter på menuen Installationsdestination, tjek maskinens harddisk og vælg Avanceret brugerdefineret (Blivet-GUI) for at konfigurere lageret. Igen skal du trykke på knappen Udført for at gå ind i Blivet GUI Partitioning-programmet.

7. I dette trin skal du vælge den ledige plads, der resulterede efter krympning af Windows-partitionen, der skal bruges til installation af Fedora Workstation. Vælg den ledige plads, og tryk på knappen + for at oprette en ny partition

8. I partitionsindstillingsvinduet skal du indtaste partitionens størrelse, vælge en filsystemtype, såsom det robuste ext4-filsystem til at formatere partitionen, tilføje en etiket til denne partition og bruge /(root) som monteringspunkt for denne partition.

Når du er færdig, skal du trykke på OK-knappen for at anvende den nye konfiguration. Brug den samme procedure til at oprette swap-partitionen eller andre partitioner til dit system. I denne vejledning opretter og installerer vi Fedora på en enkelt partition monteret i /(root) -træet, og vi konfigurerer intet swap-plads.

9. Når du har oprettet partitionerne, skal du gennemse partitionstabellen og trykke på den øverste knap Udført to gange for at bekræfte konfigurationen og trykke på knappen Accepter ændringer fra pop op-vinduet Oversigt over ændringer for at anvende konfigurationer af lagringspartitioner og vende tilbage til hovedmenuen .

10. For at starte installationsprocessen skal du bare trykke på knappen Start installation som vist på det følgende billede.

11. Når installationen er gennemført, skubber Fedora installationsmedier ud og genstart maskinen.

Fedora 32 Post-installation

12. Når systemet er startet op, skal du følge Fedora-instruktionerne efter installation som vist.

12. Tillad applikationer at bestemme din placering.

13. Tilslut online-konti for at få adgang til dine e-mail-konti, kontakter, dokumenter, fotos og mere.

14. Dernæst skal du tilføje navnet på en ny bruger og oprette en stærk adgangskode til den nye konto.

15. Endelig er dit Fedora-system klar til brug.

16. Efter genstart bliver du sendt til menuen GRUB, hvor du i 5 sekunder kan vælge hvilket operativsystem du vil have maskinen til at starte fra Fedora eller Windows.

I tilfælde af dual-boot Linux-Windows i UEFI-firmwaremaskiner vises GRUB-menuen ikke altid efter genstart. Hvis det er din sag, skal du starte maskinen til Windows 10, åbne en kommandoprompt med forhøjede rettigheder og udføre følgende kommando for at gendanne GRUB-menuen.

bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\fedora\shim.efi

17. Log ind på Fedora Desktop med kontoen, og åbn en terminalkonsol, og opdater fedora-systemet ved at udstede kommandoen nedenfor.

$ sudo dnf update

18. Hvis du vil have adgang til en Windows-partition under Linux, skal du åbne Disks-værktøjet, vælge Windows NTFS-partitionen og trykke på mount-knappen (knappen med et trekanttegn).

19. For at gennemse den monterede Microsoft Windows-partition skal du åbne Filer -> Andre placeringer og dobbeltklikke på NTFS-partitionsvolumen for at åbne NTFS-partitionen.

Tillykke! Du har med succes installeret den nyeste version af Fedora 32 Workstation i dual-boot med Windows 10. Genstart maskinen, og vælg Windows i GRUB-menuen for at skifte operativsystemet til Windows 10.