Sådan installeres LAMP med PHP 7 og MariaDB 10 på Ubuntu 16.10


I denne artikel gennemgår vi de forskellige trin for at installere de sammensatte pakker i LAMP-stak med PHP 7 og MariaDB 10 på Ubuntu 16.10 Server- og Desktop-udgaver.

Som du måske allerede ved, er LAMP (Linux, Apache, MySQL/MariaDB, PHP) stack et sortiment af førende open source-webudviklingssoftwarepakker.

Denne webplatform består af en webserver, et databasesystem og et script-sprog på serversiden og er acceptabelt til opbygning af dynamiske websteder og en bred vifte af webapplikationer. Det kan bruges i et test- eller produktionsmiljø til at understøtte små til meget store webbaserede projekter.

En af de almindelige anvendelser af LAMP stack er til kørsel af content management systems (CMS'er) såsom Drupal og mange andre.

  1. Installationsvejledning til Ubuntu 16.10

Trin 1: Installer Apache på Ubuntu 16.10

1. Det første trin er at starte med at installere Apache webserver fra standard officielle Ubuntu-arkiver ved at skrive følgende kommandoer på terminalen:

$ sudo apt install apache2
OR
$ sudo apt-get install apache2

2. Når Apache-webserveren er installeret, skal du bekræfte, om dæmonen kører, og hvilke porte den binder (som standard lytter apache til port 80) ved at køre nedenstående kommandoer:

$ sudo systemctl status apache2.service 
$ sudo netstat -tlpn

3. Du kan også bekræfte apache-webserver via en webbrowser ved at skrive serverens IP-adresse ved hjælp af HTTP-protokol. En standard apache-webside skal vises i webbrowseren svarende til nedenstående skærmbillede:

http://your_server_IP_address

4. Hvis du vil bruge HTTPS-support til at sikre dine websider, kan du aktivere Apache SSL-modul og bekræfte port ved at udstede følgende kommandoer:

$ sudo a2enmod ssl 
$ sudo a2ensite default-ssl.conf 
$ sudo systemctl restart apache2.service
$ sudo netstat -tlpn

5. Bekræft nu Apache SSL-support ved hjælp af HTTPS Secure Protocol ved at skrive nedenstående adresse i webbrowseren:

https://your_server_IP_address

Du får følgende fejlside, fordi den apache er konfigureret til at køre med et selvsigneret certifikat. Accepter bare og fortsæt videre for at omgå certifikatfejlen, og websiden skal vises sikkert.

6. Aktivér derefter apache-webserveren for at starte tjenesten ved opstartstid ved hjælp af følgende kommando.

$ sudo systemctl enable apache2

Trin 2: Installer PHP 7 på Ubuntu 16.10

7. For at installere den nyeste version af PHP 7, som er udviklet til at køre med hastighedsforbedringer på Linux-maskinen, skal du først søge efter eksisterende PHP-moduler ved at køre nedenstående kommandoer:

$ sudo apt search php7.0

8. Når du først blev klar over, at der er brug for korrekte PHP 7-moduler til opsætning, skal du bruge apt-kommandoen til at installere de rigtige moduler, så PHP kan køre scripts sammen med apache-webserver.

$ sudo apt install php7.0 libapache2-mod-php7.0 php7.0-mysql php7.0-xml php7.0-gd

9. Når PHP7 og dets krævede moduler er installeret og konfigureret på din server, skal du køre kommandoen php -v for at se den aktuelle version af PHP.

$ php -v

10. For yderligere at teste PHP7 og dets modulkonfiguration skal du oprette en info.php -fil i apache /var/www/html/ webroot-katalog.

$ sudo nano /var/www/html/info.php

tilføj nedenstående kodelinjer til filen info.php .

<?php 
phpinfo();
?>

Genstart apache-tjenesten for at anvende ændringer.

$ sudo systemctl restart apache2

Åbn din webbrowser, og skriv følgende URL for at kontrollere PHP-konfigurationen.

https://your_server_IP_address/info.php 

11. Hvis du ønskede at installere yderligere PHP-moduler, skal du bruge apt-kommandoen og trykke på [TAB] -tasten efter php7.0-strengen, og bash-autofuldførelsesfunktionen viser dig automatisk alle tilgængelige PHP 7-moduler.

$ sudo apt install php7.0[TAB]

Trin 3: Installer MariaDB 10 i Ubuntu 16.10

12. Nu er det tid til at installere den nyeste version af MariaDB med de nødvendige PHP-moduler for at få adgang til databasen fra Apache-PHP-grænsefladen.

$ sudo apt install php7.0-mysql mariadb-server mariadb-client

13. Når MariaDB er blevet installeret, skal du sikre installationen ved hjælp af sikkerhedsscriptet, som indstiller en root-adgangskode, tilbagekalder anonym adgang, deaktiverer root-login eksternt og fjerner testdatabasen.

$ sudo mysql_secure_installation

14. For at give MariaDB-database adgang til systemnormale brugere uden at bruge sudo-rettigheder skal du logge ind på MySQL-prompt ved hjælp af root og køre nedenstående kommandoer:

$ sudo mysql 
MariaDB> use mysql;
MariaDB> update user set plugin=’‘ where User=’root’;
MariaDB> flush privileges;
MariaDB> exit

For at lære mere om MariaDB grundlæggende brug, skal du læse vores serie: MariaDB for begyndere

15. Genstart derefter MySQL-tjenesten, og prøv at logge ind på databasen uden rod som vist.

$ sudo systemctl restart mysql.service
$ mysql -u root -p

16. Hvis du vil administrere MariaDB fra en webbrowser, skal du eventuelt installere PhpMyAdmin.

$ sudo apt install php-gettext phpmyadmin

Under installationen af PhpMyAdmin skal du vælge apache2 webserver, vælge No for at konfigurere phpmyadmin med dbconfig-common og tilføje en stærk adgangskode til webgrænsefladen.

16. Når PhpMyAdmin er installeret, kan du få adgang til webgrænsefladen til Phpmyadmin ved nedenstående URL.

https://your_server_IP_address/phpmyadmin/ 

Hvis du vil sikre din PhpMyAdmin webgrænseflade, skal du gennemgå vores artikel: 4 nyttige tip til at sikre PhpMyAdmin webgrænseflade

Det er alt! Nu har du en komplet LAMP stack-installation installeret og kører på Ubuntu 16.10, som giver dig mulighed for at distribuere dynamiske websteder eller applikationer på din Ubuntu-server.