Sådan installeres Ubuntu sammen med Windows 10 eller 8 i Dual-Boot


Denne vejledning guider dig om, hvordan du kan udføre installationen af Ubuntu 20.04, Ubuntu 19.04, Ubuntu 18.10 eller Ubuntu 18.04 i dual-boot med et Microsoft-operativsystem på maskiner, der er forudinstalleret med Windows 10.

Denne vejledning forudsætter, at din maskine er forudinstalleret med Windows 10 OS eller en ældre version af Microsoft Windows, såsom Windows 8.1 eller 8.

Hvis din hardware bruger UEFI, skal du ændre EFI-indstillingerne og deaktivere Secure Boot-funktionen.

Hvis din computer ikke har noget andet operativsystem allerede installeret, og du planlægger at bruge en Windows-variant sammen med Ubuntu, skal du først installere Microsoft Windows og derefter fortsætte med Ubuntu-installationen.

I dette særlige tilfælde skal du ved Windows-installationstrin, når du formaterer harddisken, tildele en ledig plads på disken med mindst 20 GB størrelse for at bruge den senere som en partition til Ubuntu-installation.

Download Ubuntu ISO-billede i henhold til din systemarkitektur ved hjælp af følgende link:

  1. Download Ubuntu 20.04 Desktop
  2. Download Ubuntu 19.04 Desktop
  3. Download Ubuntu 18.10 Desktop
  4. Download Ubuntu 18.04 Desktop

Trin 1: Forbered Windows-maskine til dobbeltstart

1. Det første du skal passe på er at skabe ledig plads på computerens harddisk, hvis systemet er installeret på en enkelt partition.

Log ind på din Windows-maskine med en administratorkonto og højreklik på Start-menuen -> Kommandoprompt (administrator) for at åbne Windows kommandolinje.

2. Når du er i CLI, skal du skrive diskmgmt.msc på prompt, og Disk Management-værktøjet skal åbnes. Herfra skal du højreklikke på C: partitionen og vælge Shrink Volume for at ændre størrelsen på partitionen.

C:\Windows\system32\>diskmgmt.msc

3. Indtast en værdi på plads for at krympe i MB (brug mindst 20000 MB afhængigt af C: partitionsstørrelse) ved at krympe C: og tryk på Krymp for at starte størrelsen på partitionen som vist nedenfor (værdien af plads krymper nedenfra billedet er lavere og bruges kun til demonstrationsformål).

Når pladsen er ændret, vil du se et nyt ikke-allokeret rum på harddisken. Lad det være som standard, og genstart computeren for at fortsætte med Ubuntu-installationen.

Trin 2: Installer Ubuntu med Windows Dual-Boot

4. Med henblik på denne artikel installerer vi Ubuntu 19.04 sammen med Windows dual boot (du kan bruge enhver Ubuntu-udgivelse til installation). Gå til downloadlinket fra emnebeskrivelsen, og få fat i Ubuntu Desktop 19.04 ISO-billede.

Brænd billedet til en DVD eller opret en bootbar USB-stick ved hjælp af et hjælpeprogram som Universal USB Installer (BIOS-kompatibel) eller Rufus (UEFI-kompatibel).

Anbring USB-nøglen eller DVD'en i det relevante drev, genstart maskinen og instruer BIOS/UEFI om at starte op fra DVD/USB ved at trykke på en speciel funktionstast (normalt F12, F10 eller F2 afhængigt af forhandlerspecifikationer).

Når mediestarten er startet, skal der vises en ny grubskærm på din skærm. Fra menuen skal du vælge Installer Ubuntu og trykke på Enter for at fortsætte.

5. Når startmediet er færdig med at blive indlæst i RAM, vil du ende med et fuldt funktionelt Ubuntu-system, der kører i live-tilstand.

På Launcher-hit på det andet ikon ovenfra, Installer Ubuntu 19.04 LTS, og installationsværktøjet starter. Vælg det sprog, du ønsker at udføre installationen, og klik på knappen Fortsæt for at gå videre.

6. Vælg derefter den første mulighed "Normal installation" og tryk på knappen Fortsæt igen.

7. Nu er det tid til at vælge en installationstype. Du kan vælge at installere Ubuntu sammen med Windows Boot Manager, en mulighed, der automatisk tager sig af alle partitionstrin.

Brug denne mulighed, hvis du ikke har brug for et personligt partitionsskema. Hvis du vil have et tilpasset partitionslayout, skal du kontrollere indstillingen Noget andet og trykke på knappen Fortsæt for at gå videre.

Indstillingen Slet disk og installer Ubuntu skal undgås ved dual-boot, fordi det er potentielt farligt og vil udslette din disk.

8. På dette trin opretter vi vores brugerdefinerede partitionslayout til Ubuntu. Denne guide vil anbefale, at du opretter to partitioner, en til root og den anden til home -kontodata og ingen partition til swap (brug en swap partition kun, hvis du har begrænsede RAM-ressourcer, eller hvis du bruger en hurtig SSD).

For at oprette den første partition, root -partitionen, skal du vælge den ledige plads (det krympende rum fra Windows oprettet tidligere) og trykke på ikonet + nedenfor. På partitionsindstillinger skal du bruge følgende konfigurationer og trykke på OK for at anvende ændringer:

  1. Størrelse = mindst 20000 MB
  2. Skriv til den nye partition = Primær
  3. Placering for den nye partition = Begynder
  4. Brug som = EXT4 journaliseringsfilsystem
  5. Monteringspunkt =/

Opret partitionen home ved hjælp af de samme trin som ovenfor. Brug al den ledige plads, der er tilbage til hjemmepartitionens størrelse. Partitionsindstillingerne skal se sådan ud:

  1. Størrelse = alle resterende ledige pladser
  2. Skriv til den nye partition = Primær
  3. Placering for den nye partition = Begynder
  4. Brug som = EXT4 journaliseringsfilsystem
  5. Monteringspunkt =/hjem

9. Når du er færdig, skal du trykke på knappen Installer nu for at anvende ændringer på disken og starte installationsprocessen.

Et pop op-vindue skal vises for at informere dig om bytteplads. Ignorer advarslen ved at trykke på knappen Fortsæt.

Dernæst vil et nyt pop op-vindue spørge dig, om du er enig i at foretage ændringer på disken. Klik på Fortsæt for at skrive ændringer til disken, og installationsprocessen starter nu.

10. På det næste skærmbillede justerer du maskinens fysiske placering ved at vælge en by i nærheden fra kortet. Når du er færdig, skal du trykke på Fortsæt for at komme videre.

11. Vælg et brugernavn og en adgangskode til din administrative sudo-konto, indtast et beskrivende navn til din computer, og tryk på Fortsæt for at afslutte installationen.

Dette er alle de nødvendige indstillinger til tilpasning af Ubuntu-installationen. Herfra kører installationsprocessen automatisk, indtil den når slutningen.

12. Når installationen er afsluttet, skal du trykke på knappen Genstart nu for at fuldføre installationen.

Maskinen genstarter i menuen Grub, hvor du i ti sekunder vil blive præsenteret for at vælge, hvilket operativsystem du vil bruge yderligere: Ubuntu 19.04 eller Microsoft Windows.

Ubuntu er udpeget som standard OS at starte fra. Således skal du bare trykke på Enter-tasten eller vente på, at de 10 sekunders timeout løber ud.

13. Når Ubuntu er færdig med indlæsningen, skal du logge ind med de legitimationsoplysninger, der er oprettet under installationsprocessen, og nyde det. Ubuntu leverer NTFS-filsystemsupport automatisk, så du kan få adgang til filerne fra Windows-partitioner bare ved at klikke på Windows-lydstyrken.

Det er det! Hvis du har brug for at skifte tilbage til Windows, skal du bare genstarte computeren og vælge Windows i menuen Grub.

Hvis du vil installere nogle ekstra softwarepakker og tilpasse Ubuntu, så læs vores artikel Top 20 ting at gøre efter installation af Ubuntu.