Håndtering af XenServer med et XenCenter og Xen Orchestra webgrænseflader - Del - 7


Indtil dette tidspunkt er al styring af XenServer-værten gennemført via en ekstern SSH-forbindelse. Dette er uden tvivl den mest ligefremgangsmåde, men den skaleres ikke altid godt til store XenServer-pools eller installationer.

Der findes flere applikationer/hjælpeprogrammer for at styre XenServer-implementeringer, og denne artikel vil dække højdepunkterne i nogle af de almindeligt anvendte muligheder samt give et bash-script til Linux-brugere for at opnå en konsolesession til en gæst, der kører på en XenServer-vært.

Citrix leverer et kun Windows-værktøj kendt som XenCenter, der giver en administrator mulighed for at administrere XenServer-implementeringer og værktøjets skalaer meget godt.

XenCenter indeholder alle de vigtigste funktioner, der er nødvendige for, at en administrator effektivt og effektivt styrer XenServer-værter. XenCenter tillader en administrator at administrere flere XenServer-servere eller -pools og giver mulighed for nem oprettelse af gæster, lageropbevaringssteder, netværksgrænseflader (obligationer/VIF) og andre mere avancerede funktioner i XenServer.

En tredjepartsmulighed til styring af XenServer-implementeringer inkluderer en webbaseret manager kendt som Xen Orchestra. Xen Orchestra, i modsætning til XenCenter, er installeret på et Linux-system og kører sin egen webserver, der giver systemadministratorer mulighed for at kontrollere XenServer-implementeringer fra teoretisk ethvert operativsystem.

Xen Orchestra har mange af de samme funktioner som XenCenter og tilføjer konstant nye funktioner (herunder Docker-styring, katastrofegendannelsesløsninger og ændringer af live ressourcer) og leverer supportabonnementer til virksomheder, der ønsker teknisk support på produktet.

  1. XenServer 6.5 installeret, opdateret og tilgængelig via netværket.
  2. En Debian-baseret Linux-distro (kun installation af Xen Orchestra).
  3. Windows-maskine (virtuelt eller fysisk er fint; kun XenCenter-installation).

Installation af XenCenter i Windows

XenCenter er Citrixs godkendte metode til styring af XenServer. Det er et ret brugervenligt værktøj, der kan udføre størstedelen af de daglige opgaver inden for organisationer, der bruger XenServer.

Den er tilgængelig både direkte fra Citrix (XenServer-6.5.0-SP1-XenCenterSetup.exe), eller den kan også fås fra en allerede installeret XenServer-vært ved at besøge værterne IP/hostname fra en webbrowser .

Når installationsprogrammet har downloadet, skal det startes for faktisk at installere XenCenter til denne særlige vært. Installationen er meget ligetil, og når installationen er færdig, kan applikationen startes ved at klikke på XenCenter-ikonet på skrivebordet eller ved at finde programmet i Windows startlinje.

Det næste trin i at begynde at administrere XenServers med XenCenter er at føje dem til panelet ved at klikke på 'Tilføj ny server'.

Klik på knappen 'Tilføj ny server' beder om IP-adressen eller værtsnavnet på XenServer, der skal føjes til XenCenter. Prompten vil også bede om et brugernavn/adgangskode combo, så en bruger også kan logge ind på værten.

Efter vellykket godkendelse skal Xen-serverne vises i venstre panel i XenCenter, der viser, at korrekt godkendelse er fundet, og at systemerne nu kan styres via grænsefladen.

Den særlige output her viser to Xen-værter, da de blev samlet sammen (mere om dette i fremtidige artikler).

Når en vellykket forbindelse er oprettet, kan konfigurationen af værten/hostene begynde. For at se detaljerne for en bestemt vært skal du blot fremhæve værten ved at klikke på den og sikre, at fanen 'Generelt' er valgt i midterpanelet.

Fanen 'Generelt' kan bruges til at få hurtig indsigt i den aktuelle konfiguration af denne særlige vært inklusive nuværende status, anvendte programrettelser, oppetid, licensoplysninger (hvis relevant) og mere.

Fanenavnene øverst på værtens kontrolpanel er meget selvforklarende med hensyn til formålet med den pågældende fane. Når vi ser nærmere på nogle af dem, kan mange aspekter fra denne artikelserie bekræftes.

For eksempel i del 3 “XenServer Network Configuration” blev der oprettet et netværk til Tecmint-gæster fra kommandolinjen.

Den mest værdifulde fane i XenCenter er uden tvivl fanen 'Konsol'. Denne fane giver administratoren mulighed for at have konsoladgang til XenServer-værts- og virtuelle gæsts desktop-interface.

Denne skærm kan også bruges til at styre det virtuelle gæstes operativsystem i tilfælde af, at fjernadministrationsteknikker ikke er tilgængelige.

Som det kan ses fra grænsefladen, er XenCenter-værktøjet et meget alsidigt værktøj, men har den største ulempe ved kun at være tilgængeligt for administratorer, der bruger Windows eller har en Windows-virtuel maskine, der kører et eller andet sted.

For dem, der valgte XenServer for sin open source-natur, er det frustrerende, at Windows kræves for at styre systemet, men der er stadig muligheder.