Sådan konfigureres statisk IP-adresse på Ubuntu 20.04


Normalt når et klientsystem opretter forbindelse til et netværk via WiFi eller et Ethernet-kabel, vælger det automatisk en IP-adresse fra routeren. Dette er muliggjort gennem DHCP-serveren, som automatisk tildeler IP-adresser til klienter fra en pulje af adresser.

Ulempen ved DHCP er, at når DHCP-leasingtiden er udløbet, skifter et systems IP-adresse til en anden, og dette fører til en afbrydelse i tilfælde af, at systemet blev brugt til en bestemt tjeneste såsom en filserver. Af denne grund vil du måske indstille en statisk IP-adresse, så den aldrig ændres, selv når lejeperioden er udløbet.

I denne vejledning lærer du, hvordan du konfigurerer en statisk IP-adresse på Ubuntu 20.04-server og desktop.

Ubuntu bruger NetworkManager-dæmonen til styring af netværkskonfiguration. Du kan konfigurere en statisk IP enten grafisk eller på kommandolinjen.

I denne vejledning vil vi fokusere på at indstille en statisk IP-adresse ved hjælp af både GUI og kommandolinjen, og her er IP-konfigurationen:

IP Address: 192.168.2.100
Netmask: 255.255.255.0
Default gateway route address: 192.168.2.1
DNS nameserver addresses: 8.8.8.8, 192.168.2.1

Disse oplysninger vil være forskellige for dig, så erstat værdierne i henhold til dit undernet.

På denne side

  • Indstil statisk IP-adresse på Ubuntu 20.04 Desktop
  • Indstil statisk IP-adresse på Ubuntu 20.04 Server

For at komme i gang skal du starte 'Indstillinger' fra applikationsmenuen som vist.

I det vindue, der vises, skal du klikke på fanen 'Netværk' i venstre sidepanel og derefter trykke på tandhjulsikonet på netværksgrænsefladen, som du vil konfigurere. I mit tilfælde konfigurerer jeg min kablede grænseflade.

I det nye vindue, der vises, vises din grænseflades netværksindstillinger som vist. Som standard er IP-adressen indstillet til at bruge DHCP til automatisk at vælge en IP-adresse fra routeren eller en hvilken som helst anden DHCP-server.

I vores tilfælde er den nuværende tildelte IP-adresse 192.168.2.104.

Vælg nu fanen IPv4 for at begynde at indstille den statiske IP-adresse. Som du kan se, er IP-adresseringen som standard indstillet til Automatisk (DHCP).

Klik på 'Manuel' og nye adressefelter vises. Udfyld din foretrukne statiske IP-adresse, netmaske og standard gateway.

DNS er også indstillet til automatisk. For at konfigurere DNS manuelt skal du klikke på skift for at slå Automatisk DNS fra. Angiv derefter dine foretrukne DNS-poster adskilt med et komma som vist.

Når alt er gjort, skal du klikke på knappen 'Anvend' øverst til højre i vinduet. For at ændringerne skal gælde, skal du genstarte netværksgrænsefladen ved at klikke på kontakten for at deaktivere den og aktivere den igen.

Klik igen på gearikonet for at afsløre den nye IP-konfiguration som vist.

Du kan også bekræfte IP-adressen på terminalen ved at køre kommandoen ip addr.

$ ifconfig
OR
$ ip addr

For at bekræfte DNS-serverne skal du køre kommandoen:

$ systemd-resolve --status

Vi har set, hvordan vi kan konfigurere en statisk IP-adresse grafisk på Ubuntu 20.04-skrivebordet. Den anden mulighed er at konfigurere en statisk IP-adresse på terminalen ved hjælp af Netplan.

Netplan er udviklet af Canonical og er et kommandolinjeprogram, der bruges til at konfigurere netværk på moderne Ubuntu-distributioner. Netplan bruger YAML-filer til at konfigurere netværksgrænseflader. Du kan konfigurere en grænseflade til at erhverve en IP dynamisk ved hjælp af DHCP-protokol eller indstille en statisk IP.

Åbn din terminal og gå over til/etc/netplan-biblioteket. Du finder en YAML-konfigurationsfil, som du vil bruge til at konfigurere IP-adressen.

I mit tilfælde er YAML-filen 01-network-manager-all.yaml med standardindstillingerne som vist.

For Ubuntu-serveren er YAML-filen 00-installer-config.yaml, og disse er standardindstillingerne.

For at konfigurere en statisk IP skal du kopiere og indsætte nedenstående konfiguration. Vær opmærksom på afstanden i YAML-filen.

network:
  version: 2
  ethernets:
     enp0s3:
        dhcp4: false
        addresses: [192.168.2.100/24]
        gateway4: 192.168.2.1
        nameservers:
          addresses: [8.8.8.8, 8.8.4.4]

Gem derefter filen og kør netplan-kommandoen nedenfor for at gemme ændringerne.

$ sudo netplan apply

Du kan derefter bekræfte IP-adressen på din netværksgrænseflade ved hjælp af ifconfig-kommandoen.

$ ifconfig

Dette afslutter dagens artikel. Vi håber, at du nu er i stand til at konfigurere en statisk IP-adresse på dit Ubuntu 20.04 desktop- og serversystem.