Sådan installeres Windows-undersystem til Linux


Windows-undersystemet til Linux (WSL) kører et GNU/Linux-miljø, der inkluderer de fleste kommandolinjeværktøjer og applikationer oven på Windows OS. Traditionelt er der mange måder, vi kan konfigurere Linux OS til at arbejde med. Enten kan det være en dobbelt boot, der kører gennem VMWare eller VirtualBox eller installerer den som vores vigtigste OS.

Nu med Windows Subsystem til Linux tilføjer en ny funktion, der eliminerer omkostningerne ved opsætning af operativsystemet fra bunden. Det er let at konfigurere med WSL og installere Linux og komme i gang. For at vide mere om WSL-arkitekturen henvises til “Microsoft Build 2019 - BRK3068”.

Her opretter vi WSL 2, som er den seneste udgivelse. WSL 2 er en del af Windows 10, version 2004 udgivet i maj 2020. WSL 1 brugte et oversættelses- eller kompatibilitetslag mellem Linux og Windows, mens WSL 2 bruger virtuel maskinteknologi, så du kan køre en ægte Linux-kerne direkte på Windows 10.

Inden du installerer WSL 2, skal du bruge Windows 10, version 1903, build 18362 eller nyere.

Aktivér Windows-undersystemet og den virtuelle maskine til Linux

Du skal først aktivere funktionerne “Windows Subsystem for Linux” og Virtual Machine Platform, før du installerer Linux-distributioner på Windows-systemet. WSL 2 bruger Virtual Machine-teknologi i stedet for et oversættelseslag til at kommunikere mellem Windows og Linux.

Åbn PowerShell som administrator, og kør følgende kommandoer for at aktivere WSL og VM-funktionen og genstarte systemet en gang.

dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart
dism.exe /online /enable-feature /featurename:VirtualMachinePlatform /all /norestart

Installer din Linux-distribution efter eget valg på Windows

Åbn Microsoft Store, og vælg din foretrukne Linux-distribution.

Til demonstrationsformål installerer vi Ubuntu, går til Microsoft Store og skriver Ubuntu i søgefeltet.

Åbn Ubuntu 20.04 LTS, og klik på Installer.

At starte Ubuntu er ret let i Windows. Bare gå til søgning og skriv Ubuntu, det viser alle de installerede versioner af Ubuntu.

Du kan også fastgøre det i proceslinjen i Windows, eller hvis du bruger en ny Windows Terminal, kan du konfigurere den. Nu lancerer vi Ubuntu 20.04. Hvis du starter den for første gang, vil det tage lidt tid at opsætte et par ting i backend, så vil det bede os om at indstille brugernavn og adgangskode.

På dette tidspunkt modtager du muligvis en fejl under installation af kernekomponenten. For at rette denne fejl skal du manuelt downloade og installere WSL2 Linux Kernel.

0x1bc WSL 2 requires an update to its kernel component. 

For information, besøg https://aka.ms/wsl2kernel

Nu har jeg konfigureret både 18.04 og 20.04 på samme måde som vist i det foregående afsnit. Åbn skallen, og skriv følgende kommando for at kontrollere distribution og frigivelse af din Ubuntu.

lsb_release -a

Nu er vi færdige med at installere Ubuntu på Windows. Inden for kortere tid kan vi have en funktionel distro, hvor vi kan begynde at installere værktøjer og pakker som docker, ansible, git, python osv. I henhold til vores krav.

Lær Windows Subsystem Commands til Linux Distro

Der er få muligheder, vi kan bruge til at starte vores Linux-distribution direkte fra PowerShell eller CMD-prompt.

1. Skriv følgende kommando, som viser listen over muligheder, vi kan bruge sammen med wsl.

wsl -help

2. Kontroller den installerede version af distributionen ved at køre kommandoen følgende kommando.

wsl -l

Fra output fra denne kommando kan du se, at to versioner af Ubuntu er installeret, og Ubuntu 20.04 er indstillet til at blive lanceret som standard.

3. Standarddistribution (Ubuntu 20.04) kan startes ved blot at skrive.

wsl

4. Skift standard Linux-distribution ved at køre kommandoen.

wsl -s Ubuntu-18.04

5. Opret forbindelse til specifik distribution med en bestemt bruger ved at køre kommandoen.

wsl -d Ubuntu-18.04 -u tecmint

6. Vi kan passere et par flag sammen med wsl

  • wsl -l --all – List all distributions.
  • wsl -l --running – List only distributions that are currently running.
  • wsl -l --quiet – Only show distribution names.
  • wsl -l --verbose – show detailed information about all distributions.

7. Ved at køre følgende kommando kan vi kontrollere, hvilken WSL-version min Linux-distribution kører med.

wsl -l -v

Min Ubuntu 20.04 kører med version WSL 1, da den er konfigureret længe tilbage. Jeg kan konvertere det til WSL 2 ved at køre kommandoen.

wsl --set-version Ubuntu-20.04 2

Dette vil tage noget tid at gennemføre, og du kan se "Konvertering fuldført", når WSL 1 konverteres til WSL 2.

Når du kører kommandoen --set-version , skal du åbne et andet PowerShell-vindue og køre wsl -l -v for at kontrollere den aktuelle tilstand. Det vises som "Konvertering".

wsl -l -v

Du kan køre følgende kommando igen for at kontrollere den aktuelle WSL-version. Begge min distribution kører nu med WSL2.

wsl -l -v

Vi kan også indstille WSL2 som standardversion, så når vi installerer ny distribution, kører den med WSL2. Du kan indstille standardversionen ved at køre.

wsl --set-default-version 2

I denne artikel har vi set, hvordan vi konfigurerer WSL 2 til at installere Ubuntu Linux på Windows og har lært et par kommandolinjemuligheder, som vi kan bruge fra PowerShell eller cmd prompt.

Under installationen kan du støde på forskellige fejl, som jeg ikke har stødt på. I så fald vil det officielle fejlfindingsdokument være et godt sted at starte. Se også den officielle FAQ-sektion fra Microsoft-dokumentation for at få mere indsigt i WSL.